SSD (Solid State Disk)

Filtrele
MarkaX Aerocool
MarkaX AMD
MarkaX Asus
MarkaX Boost
MarkaX Corsair
MarkaX FSP
MarkaX GSKILL
MarkaX TEAM
MarkaX TX
MarkaX Palit

SSD, herhangi bir veriyi elektronik olarak depolayan ve hızlı bir şekilde veri akışını sağlamaya yarayan depolama cihazlarıdır. Solid State Drive kelimelerinin kısaltması olan SSD, geleneksel yapıda olan HDD'lerin aksine daha hızlı veri okuma ve yazma işlemleri gerçekleştirir. Sessiz yapıda çalışma özelliği ve yüksek depolama kapasiteleri sayesinde özellikle yavaş olan bilgisayarların vazgeçilmez bileşenlerinin başında gelmektedir.

Bilgisayar bileşenleri arasında en önemli parçaların başında SSD'ler gelmektedir. Çünkü bilgisayarınız ne kadar yüksek donanımlı olsa da bir depolama aracına ihtiyaç vardır. Günümüzdeki oyun, film, program ya da fotoğraflar artık çok daha büyük boyutlu olduğu için bilgisayarlar için yüksek kapasiteli SSD ihtiyacı doğar. Bu yüzden yüksek kapasiteli ve hızlı bir SSD Harddisk seçmek her zaman avantajlıdır.

En iyi SSD Modelleri Gelbura’da

Bilgisayarın uzun süre kullanımından kaynaklı çok fazla veri transferi olması nedeniyle zamanla yavaşlama görülebilir. Bu yavaşlamalar genellikle yetersiz depolama alanı kaynaklanabildiği gibi düşük kapasiteli sabit disk kullanımı ve eski HDD kullanımından kaynaklı dolayı da olabilmektedir. Peki SSD seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

SSD seçerken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta performans olmalıdır. Bir SSD'nin performansını ölçmek için genellikle okuma hızı ve yazma hızına bakılır. Satın alırken de üreticinin vermiş olduğu bu veriler dikkat edilerek alınmalıdır.

SSD seçerken dikkat edilmesi gereken ikinci konu kapasitedir. Genellikle 120 GB'dan 8TB kapasiteli çok farklı seçenekte ve markada modeller bulunmaktadır. Burada hem bütçeniz hem de kullanım amacınıza göre kapasite seçimi yapmalısınız. İhtiyacınız olan kapasiteyi belirlemek, sizi gereksiz maliyetlerden de koruyacaktır.

Dikkat edilmesi gereken diğer önemli konulardan birisi de dayanıklılık ve güvenilir olması, garantili bir ürün olması ve maliyet açısından uygun olmasıdır.

SSD modellerinden en bilinen ve tercih edilenler Kingston ve WD (Western Digital) markalarıdır. Uzun ömürlü ve yüksek performans gösteren bu markalardan uygun olanları tercih edebilirsiniz.

Hangi SSD Modelini Seçmeliyim?

Günümüzde artık SSD'ler de çeşitlere ayrılmıştır. Yenilikçi yapıları, uzun ömürlü olmaları ve verileri çok hızlı transfer eden bu bileşenlerde kendi içinde ayrılmaktadır. Kullanım alanı ve yapısına göre değişen SSD çeşitleri şöyledir:

  1. SATA SSD
Sata SSD'ler, geleneksel ve eski bir SSD türüdür. Genellikle 2.5 inç boyutunda olan bu bileşenler masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için kullanılabilir. SATA SSD'ler yüksek okuma ve yazma hızları sunarlar ancak diğer SSD türlerine göre daha düşük performans gösterirler.

  1. NVMe SSD
NVMe SSD'ler diğer SSD'lere göre çok daha yüksek performans sunarlar. Daha hızlı veri aktarımı ve düşük gecikme süreleri sağlamaları açısından oldukça avantajlıdır. Genellikle yüksek performanslı bilgisayarlar ve ince ve hafif ultrabooklar bu SSD modelini tercih ederler. Ayrıca video düzenleme ya da sunucu uygulamaları için de kullanılan bu model, diğer SSD modellerine göre daha maliyetlidir.

  1. M.2 SSD

M.2 SSD modelleri küçük ve kompakt bir yapıda çok yüksek performans gösteren bileşenlerdir. Yeni dizüstü bilgisayarlar ve masaüstü bilgisayarların en çok tercih ettiği modellerin başında gelir. Masaüstü bilgisayarlarda çok fazla M2 slotu olmasından dolayı çok daha fazla depolama alanı eklenmesini sağlar. Bu modeller yüksek performans ve düşük güç tüketimi sunarlar.

SSD Avantajları Nelerdir?

SSD, her bilgisayar türünde rahatlıkla kullanıldığı için bilgisayarın eski ya da yeni olması hiç fark etmez. İster masaüstü ister dizüstü bilgisayar olsun, takıldığı cihazı performans açısından çok fazla artırmaktadır. Bilgisayarın işletim sisteminin verimli ve hızlı bir şekilde çalışmasından tutun, yoğun ve kapsamlı veri transferi gerektiren programların hızlı bir şekilde çalıştırılmasına, büyük boyutlu dosyaların çok hızlı bir şekilde transfer işlemine kadar pek çok işlemde hissedilir derecede performans artışı sağlar. Ayrıca yavaşlama sorunu olan bilgisayarların hızlandırılması için yapılacak olan ilk işlem SSD takılması olacaktır. Bu şekilde performans sorunu ortadan kalkar.

Eski tür hard disklerde yapılması zorunlu olan defrag yani disk birleştirme işlemine hiçbir şekilde gerek duymayan SSD modelleri, mekanik bir yapıda olmadığı için verileri hızlı okuma ve yazma işlemi sunarlar. Uzun ömürlü yapıları sayesinde hem sıcak hem de soğuk ortamlara dayanıklı bir yapıdadırlar. Eski hard disklerde yaşanan çalışma sırasında yoğun bir ses duyulma sorunu SSD modellerinde yaşanmaz.

SSD Disklerin, eski yapıdaki hard disklere göre daha performanslı olmasının nedeni, eski yapılarda bulunan mekanik disklerde okunan verilere göre daha hızlı yazma hızından kaynaklı olmasıdır. SSD hard disk modellerinin eski nesil disklere avantajlarından birisi de daha az güç tüketimi sağlamasıdır. Bu sayede daha az ısınma ve daha yüksek performans gösterirler. Yine eski nesil hard disklerde sık sık yaşanan veri kayıpları ve bozulma durumları, SSD modellerinde hiç hareketli parça bulunmadığından çok daha az oranda görülür. SSD hard diskler sadece kişisel kullanımlı bilgisayarlarda değil ayrıca sunucu işlemlerinde de sıkça kullanılır. Bir web sitesinin daha hızlı açılması ve verileri daha hızlı bir şekilde kullanıcıya sunması da SSD kullanımının avantajları arasında sayılabilir.

SSD Fiyatları

Hem masaüstü hem de laptop kullanıcıların kullandığı SSD modelleri kullanım amacı ve çeşitlerine göre fiyatları değişir. Her markanın kullandığı farklı teknolojiler ile okuma yazma hızları değişkenlik göstermektedir. Alınacak olan SSD modelinin performans verisi fiyatı doğrudan etkilemektedir. SSD fiyatını etkileyen diğer etmenlerden bir tanesi de hangi tür olduğudur. M2 SSD ya da NVME SSD modelleri diğerlerine göre daha yeni bir teknoloji olduğundan daha pahalıdır. Fiyatı etkileyen en önemli etmenlerden diğeri de SSD kapasitesidir. SSD kapasiteleri çok farklı boyutlarda olduğu için fiyatları da doğru orantılı olarak değişmektedir. 128 GB kapasiteden 8 TB ve üstü kapasiteye çıkabilen bu depolama aygıtlarını bütçenize göre tercih edebilirsiniz. Ortalama olarak en çok tercih edilen kapasiteler genellikle 512 ve 1TB modelleridir. Bu kapasitedeki SSD modellerinin fiyatları ise marka, okuma yazma hızına göre değişkenlik gösterir.