Oyuncu Monitörleri

Markalar
Filtrele
MarkaX Gamemax
MarkaX Gelbura.com
MarkaX Next Level Racing

Oyun sektörü her geçen gün biraz daha büyümeye devam ediyor. Sektör büyüdükçe gösterilen ilgi de artıyor. Genel bir değerlendirme yapmak istersek artık video oyunlarının milyonlar tarafından bir tutku haline geldiğini söyleyebiliriz. Hal böyle olunca oyuncular, oyun sektöründe daha iyi bir deneyim yaşamak ve sektördeki rekabette öne geçmek için ekipmanlara daha fazla yatırım yapmaya başladı. İşte oyuncu monitörleri de ekipman avantajı sağlamak ve daha iyi bir oyun deneyimi sunmak adına, en önemli çevre birimleri arasında geliyor.

İyi bir oyuncu monitörü seçimi, oyuncuların oyun atmosferine dahil olması noktasında yardımcı olurken, aynı zamanda oyunculara rekabette ekstra avantajlar da sunmuş oluyor. Peki nedir bu avantajlar? Tüm bu avantajları elde etmek adına, oyun monitörü seçerken nelere dikkat edilmeli?

Oyuncu Monitörü Nedir? Standart Monitörlerden Farkı Ne?

Kısa bir tanımlama yaparak başlayalım. Gaming monitör; oyun için tasarlanmış, daha yüksek kare hızlarına ve daha yüksek tepki sürelerine sahip olan monitörlerdir. Oyunlarda en iyi görsel kaliteyi yakalamak amaç edinirken, aynı zamanda yüksek yenileme hızları ve düşük tepki süreleriyle oyunculara oyun içerisindeki rekabette avantaj sağlamak hedef edinir.

Standart monitörlerde ya da günlük kullanım odaklı monitörlerde, yüksek kare hızları ya da düşük tepki sürelerinden çok çözünürlük değerleri ve görsel kalite daha ön planda tutulur. İki monitör türü arasındaki en büyük farkında bu olduğunu söyleyebiliriz.

Peki iyi bir oyuncu monitörünün sağladığı avantajları ayrı ayrı ele almak istersek nasıl bir liste elde ederiz? Hemen avantajlar başlığımıza geçelim.

Oyuncu Monitörünün Avantajları Nelerdir?

Daha Yüksek Yenileme Hızları Vardır

Oyuncu monitörlerinin en büyük avantajlarından birisi yüksek kare hızları diyebiliriz. Genelde bu monitörler 120 Hz, 144 Hz, 240 Hz, 280 Hz, 360 Hz gibi yüksek kare hızlarına sahiptir.

Yüksek kare hızları, görüntüler arası geçişlerde oluşabilecek ghosting ve gölgelenme sorunlarının önüne geçilmesini sağlar. Özellikle yoğun aksiyon sahnelerinin olduğu oyunlarda, düşük kare hızlarına bağlı olarak yaşanabilecek atlamalar ya da görüntülerdeki yırtılmalar giderilmiş olur. Bu da oyuncuların hem daha akıcı bir oyun deneyimi yaşamasını sağlar hem de oyuncuların rekabet açısından az da olsa bir avantaj elde etmelerine izin verir.

Standart kullanım odaklı olarak piyasaya sunulan monitörlerde genelde yenileme hızlarının 75 Hz seviyelerinde tutulduğunu görürüz. Haliyle yoğun sahne geçişlerinin olduğu oyunlarda bu ekranlarda görüntülerde yırtılma gibi sorunlar yaşanabilir.

Düşük Tepki Sürelerine Sahiptirler

Gecikme süresi, bir oyuncunun yaptığı hareketi ekranda görmesinin ne kadar süreceğini belirler. Donanım birimlerinden de kaynaklanan gecikme sürelerinin en düşük seviyelere çekilmesi, oyunlarda rekabet avantajı sağlar.

Oyuncu monitörlerinde gecikme sürelerinin mantığı da aşağı yukarı aynı işler. Gecikme süresinin minimum seviyede olması, oyunlarda daha hızlı tepkiler vermenize olanak sağlayacağı için büyük bir avantajı da ortaya çıkarır. Genelde oyuncu monitörlerinde 1 ms gibi iddialı tepki süreleri görürüz. Bu açıdan baktığımız zaman, yine standart monitörlere göre daha önde olduklarını söyleyebiliriz.

Popüler Teknolojiler için Uyum Sunarlar

İşin sadece donanımsal tarafını değerlendirmemek gerekir. Yazılımsal açıdan da oyuncu monitörleri, avantajlı teknolojileri beraberinde getirir. AMD FreeSync teknolojisi, NVIDIA G-Sync teknolojisi gibi popüler teknolojilere sahiptirler.

Bu sayede görüntü geçişlerinde gecikmeleri en aza indirebilecekleri gibi, yine görüntü geçişlerinde ekran yırtılmaları da engellenmiş olur.

Taktiksel Menü ve Oyun Modları Artısı

Oyuncu monitörlerinde taktiksel menü ve oyun modları artısının sunulduğunu da görürüz. Taktiksel menü özelliklerinde yer alan hazır crosshair yerleşimi gibi artılar, rekabetçi FPS oyunlarında öne çıkmanızı sağlar.

Bunun dışında oyuncu monitörlerinin oyun modları konusunda da artı sunduğunu söylemek lazım. Monitörlerin bir çoğunda yer alan hazır modlar da yine oyunculara ek bir rekabet artısı kazandırır.

FPS, Arcade gibi hazır modlar ile en iyi görüntü ayarlarını oluşturursunuz. Genelde oyuncu monitörleri için sunulan yazılımlarda ya da OSD menüleri üzerinden tek tuş ile bu ayarlamaların yapılabileceğini belirtelim.

Daha Dikkat Çekici Tasarım ve Aydınlatma

Oyuncu monitörlerinde tasarım, biraz daha dikkat çekicidir diyebiliriz. Standart günlük kullanım monitörlerle karşılaştırıldığı zaman, tasarımın daha dikkat çekici olması bir avantaj olarak gösterilebilir.

Bunun yanında çevresel aydınlatma konusunda da genelde biraz daha iyi sonuçlar verirler. Bölge bölge RGB aydınlatmalar genel tasarım yapısının da daha iyi durmasını sağlayabilir. Tabi ki burada tasarımın kişiden kişiye değişebileceğini de belirtelim.

Tüm bu maddeleri oyuncu monitörlerinin avantajları olarak sırayalabiliriz. Tabii ki monitör seçimi yaparken bu avantajlara ek olarak dikkat edeceğiniz öne çıkan bazı noktalar vardır. Bu noktalardan da söz edelim.

Oyuncu Monitörü Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

İyi bir monitör seçimi yapmak için değerlendireceğiniz birkaç önemli kriter bulunur. Bu kriterleri de ayrı ayrı değerlendirmeye almak gerekir. En önemli olan kriterleri başlıklar halinde değerlendirelim.

Monitörün Boyutu Nasıl Olmalı?

Oyuncu monitörleri için boyut seçimi yaparken, kullanacağınız alanın durumunu değerlendirmeniz lazım. Eğer sisteminizin yer aldığı odada çok geniş bir alanınız ya da monitörü yerleştirecek olan geniş bir masanız yoksa, bu durumda 23 inç ya da 24 inç monitörler sizin için ideal olan seriler olacaktır.

Daha fazla alanınız var biraz daha geniş bir ekran istiyorsanız bu kez seçiminiz 27 inç ile 32 inç monitörler arasında olabilir. Genelde oyuncuların 27 inç ile 32 inç monitörler arasında seçim yaptıklarını da hatırlatalım.

Oyuncu Monitörlerinde Yenileme Hızı Kaç Hz Olmalı?

Yenileme hızı, oyuncu monitörleri için en önemli kriterlerden biri demiştik. Burada yenileme hızı için seçim yaparken de sevdiğiniz oyun türünün önemli olduğunu ekleyebiliriz. Eğer aksiyonu ve kare geçişleri yüksek FPS oyunu gibi türleri seviyorsanız, alacağınız monitör için 144 Hz yenileme hızının standart olarak görülmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Burada biraz daha yüksek 240 Hz seçenekleri de tercih edilebilir.

Eğer daha durağan oyunları seviyorsanız, haliyle sahne geçişlerinde çok yüksek kare hızlarına ihtiyacınız olmayacaktır. Bu durumda da 75 Hz ile 120 Hz oyuncu monitörleri tercih edilebilir. Fakat sektörde genel olarak minimum 144 Hz yenileme hızlarının tercih edildiğini unutmamak gerekir.

Çözünürlük Değerleri Nasıl Olmalı?

Oyuncu monitörlerinde seçim yaparken çözünürlük değerlerinin de önemli olduğunu söyleyebiliriz. Full HD, 2K ve hatta 4K gibi farklı alternatiflerin bulunduğu alanda, minimum Full HD çözünürlük değerine sahip cihazlar seçilmeli. Burada daha iyi görüntü kalitesi vermesi açısından 2K monitörlerin sıkça tercih edilmeye başlandığını da görüyoruz.

Oyuncu Monitöründe Panel Seçimi Nasıl Olmalı?

Monitörlerde çok çeşitli panel alternatifleri sunulur. Oyuncu monitörleri için de aynı durum geçerlidir. Tercih yaparken, yansımaları engellemek ve daha canlı renkler elde etmek adına IPS panele sahip olan monitörleri tercih etmek daha önemlidir. IPS paneller, farklı görüş açılarından da renk ve parlaklığın stabil olarak korunmasını sağlar.

Oyuncu Monitör Fiyatları

Oyuncu monitör fiyatları çok değişkendir. Seçeceğiniz özellikler ve seçim yapacağınız markaya göre fiyatların değiştiğini görürüz. Yüksek çözünürlük, yüksek boyut ve yüksek yenileme hızına sahip olan üst segment oyuncu monitörlerinde fiyatlar yüksek bütçelere ulaşabilir.

Özellikle 4K oyuncu monitörlerinde fiyatların katlandığını görüyoruz. Haliyle net bir fiyat vermek yerine, bu başlık altında fiyatların seçime göre değişkenlik gösterdiğini vurgulamak daha doğru olacaktır.

Gelbura.com olarak oyuncu monitörleri kategorimizde de özellikleriyle dikkat çeken Spardox oyuncu monitörlerini bulabilirsiniz. Farklı boyut ve yenileme hızı seçenekleriyle Spardox monitörler, her bütçeye ve her oyun kategorisine hitap ediyor. Özellikle 3 yıl garanti ve 1 ay boyunca sıfır ölü piksel garantisini de unutmamak gerekiyor.