İşlemci Soğutucu

Ürün Değerlendirmesi
Dahili Fan Sayısı
Filtrele
MarkaX DARK
MarkaX High Power
MarkaX Kingston
MarkaX Palit
MarkaX DEEP COOL
MarkaX Be Quiet!
MarkaX ID-COOLING

Bilgisayar bileşenleri, kullandıkları elektriğe göre belli bir süre çalıştıktan sonra ortaya belli oranlarda ısı çıkarırlar. Yeterince soğutulmayan bileşenler, zaman içerisinde bilgisayarın performansının düşmesine ve hatta çalışmayı durdurmasına neden olur. Bazı kritik bileşenler için ortaya çıkan ısı miktarının ve yeterli soğutma sağlamanın daha önemli olduğunu da eklemek gerekir. Böyle bakıldığı zaman işlemcileri ilk sıraya yazabiliriz. Sadece yukarıda söz ettiğimiz nedenlerden dolayı bile işlemci soğutucu, bir bilgisayar için tercih edilebilecek bir parça değil de zorunluluktur.

Bilgisayarın verimli ve kararlı bir şekilde çalışması için zorunlu olan işlemci soğutucuları hakkında daha fazla bilgi verelim ve bazı ipuçlarından söz edelim.

İşlemci Soğutucu Nedir?

Bilgisayarınızda yer alan ana bileşenlerin başında gelen işlemcilerin soğutulması için gerekli olan bileşenlerdir. İşlemci soğutucular, işlemcinin üzerinde oluşan ısının hızlı ve verimli bir şekilde dağıtılmasını ve bu şekilde ısının uzaklaştırılmasını amaç edinir.

İşlemcinin aşırı ısınması engelleneceği için sistemin kararlı ve sürekli yüksek performans altında çalışması da sağlanmış olur. Böyle düşünüldüğü zaman işlemci soğutucuları, bilgisayarınızın sağlıklı ve sürekli çalışabilmesi adına hayati önem taşıyan parçalardan birisidir.

Bu tip soğutucular kullanılacakları alana ve ihtiyaca göre iki ayrı şekilde gruplandırılabilir. Hava soğutma ve sıvı soğutma seçenekleri. Bu iki grubu da özelliklerine göre ayrı başlıklar altında inceleyebiliriz.

Hava Soğutma Tipinde İşlemci Soğutucuları

Nispeten daha uygun çözümler arayanlar için tercih edilen işlemci soğutucuları arasında yer alır. Bu tür soğutucularda kullanıcılar işlemciye monte edilen fanları görürler. Tek fanlı stok soğutucular bir yana, kule tipi hava soğutucuların da sıkça tercih edildiğini söyleyebiliriz.

Watt değeri biraz daha yüksek ve performanslı olan işlemcilerde hava soğutma tercih edilecekse genelde kule tipi hava soğutucular tercih edilir. Kule tipi soğutucularda bir dizi ısı borusu, işlemciye temas eden geniş bir bakır ısı yüzeyi ve yine soğutma performansı için fanlar bulunur. Amaç diğer tüm soğutucularda olduğu gibi işlemcideki ısıyı hızla dağıtmak ve işlemcinin serin kalmasını sağlamaktır.

Sıvı Soğutma Tipinde İşlemci Soğutucuları

İşlemcinin gücü belli bir seviyenin üzerindeyse ve watt tüketimi de yüksekse, o halde hava soğutucular yeterli gelmeyecektir. Bu durumda devreye sıvı soğutucular girer. Sıvı soğutucularda sıvı, işlemciye temas eden yüzey aracılığıyla işlemcinin ısısının emilmesini sağlar. Sistemde yer alan pompa sayesinde sıvı devir daim edilir ve radyatör bölümüne ulaşır. Burada sıvı soğutulur ve işlemcinin ısısını çekmek için yeniden işlemciye gönderilir.

Radyatörde yer alan fanlar, sıvı pompasının yerleştirileceği konum ve radyatör konumu gibi dikkat edilmesi gereken çok daha fazla şey olduğu için bu tür soğutma sistemlerinin daha karmaşık bir kurulumu olduğunu söyleyebiliriz. Fakat işlemci soğutucu performansı göz önüne alındığı zaman, sıvı soğutmaların en çok tercih edilen ürünlerden biri olduğu da bir gerçek olarak gösterilebilir.

İşlemci Soğutucu Tercih Edilirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Hava soğutma ve sıvı soğutmanın arasındaki farkı anladığımıza göre şimdi asıl soruya geldik. İşlemci soğutucu tercih ederken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusu. Kullanıcıların soğutucudan tam anlamıyla performans alması için doğru seçimi yapmaları önemlidir. Seçim yaparken dikkat edilecek olan noktaları da hemen aşağı ekleyelim.

İşlemcinin Markası ve Soket Durumu

Seçeceğiniz soğutucu işlemci ile doğrudan uyumlu olmalıdır. İşlemcinizin soket yapısı neyse, bu soket yapısına ve boyutuna uygun olan soğutucuyu tercih etmeniz gerekir. Aksi durumda, soğutucu işlemcinin soketine oturmayacağı için beklenen soğutma performansı da elde edilemez. Bu gibi durumlarda montaj aşamasında da sorunlar yaşayabilirsiniz.

Soğutma Performansının Yeterlilik Seviyesi

Soğutucu seçerken, işlemciniz için en ideal olanı tercih etmelisiniz. Her işlemcinin bir belli bir watt değeri vardır. Haliyle her işlemci kullandığı elektriğe göre farklı ısı değerleri ortaya çıkarır. Tercih edeceğiniz soğutucunun da buna göre olması gerekir. İşlemci ne kadar güçlüyse, soğutucunun soğutma performansının da o kadar yüksek olması gerektiğini belirtelim. Intel i9 ya da AMD Ryzen 9 gibi üst segment işlemci modelleri tercih edilecekse, bu durumda 3 fanlı bir sıvı soğutucu tercih etmenin zorunluluk olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Kasanıza Sığacak Bir Modeli Tercih Etmeniz Gerekli

İşlemci soğutucu alırken dikkat edeceğiniz bir diğer nokta ise soğutucunun kasanıza ne kadar uyumlu olduğu olacak. Aslında burada seçim baştan etkileniyor. Seçtiğiniz işlemci modeli yüksek watt değerlerine sahip i9 serisi işlemciler gibi iddialı işlemcilerse, bu durumda sıvı soğutucu ihtiyacınız olduğunu bilmeli ve kasanızı da buna göre seçmelisiniz.

Genelde soğutucularda fan kapasitesine göre boyutlandırma yapılır. Boyut konusunda bunu dikkate alabilirsiniz. Standartlardan bir örnek vermek gerekirse 3 fanlı sıvı soğutucularda her fanda 120 mm fan boyutuyla beraber toplam 360 mm radyatör uzunluğu sunulduğunu görürüz. Tercih edeceğiniz kasada, radyatör uzunluğu ya da fan boyutu konusunda ne kadar uzunluğa destek verildiğine bakabilirsiniz.

Marka Tercihine Dikkat Etmek

İşlemci soğutucu seçimi önemli konulardan biridir. Burada tercih edeceğiniz markanın da öneminin büyük olduğunu söyleyebiliriz. Kullanım ömürleri daha uzun ve malzeme kalitesi açısından öne çıkan markaları tercih etmek daha yararlı olacaktır. Burada ID-Cooling, Thermaltake, MSI, ASUS, CoolerMaster gibi kendisini kanıtlamış olan markalara yönelmenizi tavsiye ederiz.

Gelbura.com bünyesinde hem kule tipi hava soğutucular için hem de sıvı işlemci soğutucular için en iddialı markaların ürünlerine ulaşabilirsiniz. Web sitemizde ürünlerin detaylı açıklamalarını bulabilir ve sisteminize en uygun olan soğutucuyu seçebilirsiniz.