RAM (Bellek) Fiyatları

Markalar
Filtrele
MarkaX Asus
MarkaX Corsair
MarkaX Frisby
MarkaX FSP
MarkaX GSKILL
MarkaX Intel
MarkaX MSI
MarkaX WD
MarkaX ID-COOLING

RAM Nedir?

RAM, bilgisayar bileşenlerinin en önemli parçalarından bir tanesidir. RAM, mevcut verilerin hızlı ve geçici olarak depolandığı alanı temsil eder ve bu sayede bilgisayarların daha hızlı çalışmasını sağlar. Ram, işletim sistemleri, çeşitli programlar ve uygulamalar için geçici bir çalışma alanı sağlayarak sorunsuz bir şekilde işlem yapmanızı sağlar.

Ram kapasiteleri GB ve MB olarak ifade edilir. Bu bileşenler ne kadar yüksek kapasiteli olursa, kullanacağınız cihazdaki işlemler o derece hızlı olacaktır. RAM, kullandığınız cihaz açık olduğu sürece kullanıcının ihtiyaç duyduğu tüm verileri geçici olarak depolar ve sistem kapatıldığında bu veriler silinir. Geçici bellek denmesinin nedeni de budur.

Bilgisayar bileşenleri dünyasının en önemli parçalarından birisi olan RAM’ler çok farklı markalarda ve fiyatlarda piyasada yer alıyor. Çok farklı teknoloji, tasarım ve kapasite ile kullanıcıya sunulan bu bileşenlerin alternatifleri oldukça fazla. Özellikle oyun severlerin sıklıkla tercih ettiği RGB led tasarımlar, Ram ürünlerinde de kullanılmaktadır.

Ram Nasıl Çalışır?

RAM, bilgisayarın hızlı bir şekilde işlem yapabilmesini sağlar. Hızlı bir şekilde verilere erişerek, işlemci için geçici bir depolama alanı sunar. Bu depolama alanı kullandığınız Bellek miktarı ile eşdeğerdir. Peki Ram’in çalışma mantığı nedir?

RAM, veriller elektronik olarak saklar. Bu işlemler bir çok bellek hücresi dizisi şeklinde gerçekleşir. Her hücre, bir bit veri depolama işlemi yapar. Bu hücrelerin her birisi elektriksel yük kullanarak verileri temsil eder. Yük olan hücredeki bit değeri “1” ile belirtilirken, yük olmayan hücre ise “0” olarak kabul edilir.

Her RAM hücresi benzersiz bir adrese sahiptir. Bu adresler, RAM’de bulunan kontrol birimi tarafından yönetilir. İşlemci herhangi bir veriye ulaşmak isterse, verinin bulunduğu hücrenin benzersiz adresini belirtir ve yazmak istediği veriyi uygun hücreye yazar.

RAM, bilgisayarların işlemciler hızlı bir şekilde erişim sağlaması için kullanılır. İşlemciler, herhangi bir işlemi gerçekleştirirken geçici bir veriye ihtiyaç duyar ve bu ihtiyacı RAM sayesinde sağlar.

Bilgisayarların RAM kapasitesi ve bellek hızı, performansı çok önemli derecede etkiler. Daha fazla RAM kapasitesi, yapılmak istenen işlemlerin daha hızlı bir şekilde yapılmasını sağlar.

RAM Çeşitleri Nelerdir?

Çok farklı bilgisayar RAM çeşitleri, hızları, kapasiteleri vardır ve bunlar kullanım amaçlarına göre farklı özelliklere sahiptir. Örneğin oyun sistemleri için yüksek kapasiteli ve bellek hızı yüksek RAM tercih etmek daha sağlıklıdır. Diğer yandan gündelik kullanım için tercih edilen bilgisayarlar için daha düşük bellekli tercihler yapılabilir. Peki RAM çeşitleri nelerdir ve hangi RAM türünü tercih etmeyelim?

  1. DDR RAM

  • DDR SDRAM, en yaygın olarak kullanılan RAM türlerinin başında gelmektedir.
  • Daha hızlı veri transfer hızlarına ve yüksek bant genişliğine sahiptir dolayısıyla çok daha karmaşık işlemleri rahat bir şekilde yapar.
  • En çok kullanılan bileşenlerin başında Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar gelir.
  • DDR, DDR2, DDR3, DDR4 ve DDR5 türleri vardır. Günümüzde en çok kullanılan türü DDR3, DDR4 ve DDR5 tir.

DDR3, 800 MHz ile 2133 MHz frekans aralığında çalışan ve ilk olarak 2007’de piyasaya sürülen bir RAM türüdür. Kapasiteleri genellikle 1 GB ile 16 GB arasında değişir ve artık günümüzde çok tercih edilmez.

DDR4, 2133 MHz ile 4266 MHz frekans aralığındadır ve 2014’den günümüze kadar halen aktif sistemler kullanılan yüksek hızlı bir ram türüdür. Daha yüksek bant genişliğine sahip olmasının yanı sıra düşük enerji tüketimi de sağlar. Kapasiteleri genellikle 4 GB ile 128 GB arasında değişir.

DDR5, 4800 MHz başlayıp çok daha yüksek frekanslarda çalışır. En yeni DDR RAM sürümü olan DDR5, ilk olarak 2020 yılında piyasaya çıkmıştır ve çok yüksek hızlı veri transferi ve daha iyi performans gösterir. Kapasiteleri 8 GB ile 128 GB arasındadır.

  1. SODIMM

SODIMM, genellikle dizüstü bilgisayar, mini bilgisayarlar için kullanılan küçük boyutlu bir RAM türüdür. Kompakt yapıda olmaları nedeniyle daha az kapasite olanağı sunar. DDR4, DDR3 ve DDR2 gibi farklı bellek standartlarını destekler.

  1. DIMM

Genellikle masaüstü bilgisayarlarda kullanılan bu RAM türü, bellek kapasitesini artırmak için kullanılır. DIMM türlerinde hata düzeltme yeteneği olduğu için sunucular tarafından da sıklıkla tercih edilir. DDR, DDR2, DDR3, DDR4 ve DDR5 gibi bellek standartlarını destekler.

Bilgisayar sistemleri için kullanılan RAM türü ağırlıklı olarak DDR RAM modelleridir. Hangi RAM çeşidini seçeceğiniz, tamamen kullanım alanınıza, bilgisayarınızın ana kartına ve bütçenize göre değişkenlik gösterir. Daha yüksek frekanslı ve yüksek kapasiteli RAM tercihleri, daha yüksek performans sağlar ancak daha maliyetlidir. İhtiyacınıza uygun olan RAM türünü seçmek, sizi bir çok karmaşık işlemleri daha hızlı yapmanızı ve daha verimli çalışmanızı sağlar.

En İyi RAM Modelleri Gelbura’da

Bileşen dünyasının en önemli parçalarından bir tanesi olan RAM ürünleri bir çok farklı markada çok farklı çeşitlerle kullanıcılara sunuluyor. En iyi RAM modeli seçerken, yeterli olacak bir kapasite, hız, uyumluluk ve bütçenizi göz önünde bulundurmalısınız. RAM tercihi yapmadan önce ana kartınızın alacağınız RAM türünü desteklediğinden emin olmalısınız.

RAM modellerinde en çok tercih edilen Apacer, Corsair, GSKILL, Kingston, TEAM gibi markalardır. Bu markalar gerek uzun ömürlü, gerekse performanslı olmaları açısından kullanıcılar tarafından oldukça rağbet görmektedir. Yeni nesil RAM bellek modelleri hem teknik hem de fiziksel olarak farklılık gösterebilir. Bilgisayar bileşenlerinin en büyük problemi olan soğutma sistemleri, RAM içinde kullanılmaktadır. Soğutucu blok sayesinde RAM’in aşırı ısınması önlenir ve uzun süre yüksek performans sağlanır. Alüminyum ya da bakır yapıda olan bu soğutucular, özellikle RAM için overclock işlemi yapan kullanıcılar için oldukça gereklidir. Overclock ile fabrika çıkış hızlarından daha yüksek hızlara yükseltme işlemi yapıldığında RAM’e daha fazla yük bineceğinden soğutma oldukça önemlidir.

RAM tercih ederken kullanıcıların dikkat ettiği bir diğer konuda RGB led olup olmamasıdır. Özellikle görsel olarak bilgisayarın görünümünü çok değiştiren RGB ledler, hem odanızın hem de sisteminizin atmosferini tamamen değiştirecektir. Programlanabilir yapısıyla dikkatleri öne çeken RBG RAM modelleri, diğer tüm parçalar senkronize şekilde çalışır.

RAM Fiyatları

Bilgisayar RAM modellerinin fiyatları zaman içinde değişkenlik gösterebilir. RAM fiyatları bir çok etmene bağlıdır ve bu etmenler alacağınız kapasiteye, türe, hıza ve markaya göre değişiklik gösterir.

RAM kapasitesi, bellekte geçici olarak saklanacak veri miktarını ifade etmektedir. Kapasiteler ağırlıklı olarak GB cinsinden değerlendirilir. Daha yüksek kapasiteli RAM modelleri, daha fazla veri depolayabilir ve çoklu görevlerde daha verimli bir şekilde çalışırlar. Fakat, kapasite ne kadar artarsa maliyet de o oranda artacaktır.

Ram fiyatlarını etkileyen bir diğer etmen ise RAM hızıdır. RAM hızı, veri aktarım hızını ifade eder ve MHz cinsinden ölçülür. RAM hızı ne kadar yüksek olursa verilere erişim daha hızlı olur ve çok daha hızlı veri transferi yapılabilir. Bu durum özelikle oyunlar, video düzenleme işlemleri veya büyük veri işleme gibi yüksek performans gerektiren durumlarda gözlemlenir. Tabi daha yüksek hızlı RAM modelleri düşük olanlara göre daha pahalıdır. Örneğin, 2400 MHz RAM ile 3200 MHz RAM arasında bir fiyat farkı vardır. 3200 MHz RAM, daha hızlı veri transferi sağlayarak işlemciye daha hızlı erişim sağlar.

RAM fiyatlarında genellikle daha yüksek kapasiteye ve daha yüksek hıza sahip RAM Bellek modelleri daha pahalıdır. Bu sebeple, RAM satın alırken ihtiyaçlarınıza göre bir denge sağlamalısınız.

Sonuç olarak, RAM fiyatları, marka, kapasite ve hız gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, bilgisayarların performans gereksinimlerine ve bütçelerine uygun olan RAM modelini seçerken dikkatli bir şekilde karar vermelisiniz. Gelbura ile tüm RAM modellerini inceleyebilir, ihtiyacınız olan en ucuz RAM modelini satın alabilirsiniz.